BEHANDLING

Behandlingen sker genom att kombinera manipulations- och mobiliseringstekniker med muskeltöjning och massage i syfte att återställa funktionen i rörelse- och stödjeorganen.

De vanligaste behandlingsmetoderna som används är: manipulation, mobilisering, triggerpunktsbehandling, muskeltöjning, massage, elektromedicin (ultraljud och värmebehandling - Skanlab), rehabilitering och träning. Även ergonomi kan ingå.

Manupulation, som är naprapatens viktigaste behandlingsmetod, är en teknik där man med olika behandlingsgrepp normaliserar rörligheten och funktionen i leder. Här använder naprapaten mycket specifika handgrepp som utförs med hög hastighet, litet rörelseutslag och med så litet kraft som möjligt.

Mobilisering är ett alternativ till manipulation som skiljer naprapaten från de flesta andra yrkesgrupper inom manuell medicin. Vid mobiliseringen tas mycket specifika och lednära handgrepp som sedan utförs långsamt till skillnad från manipulationen. Även manipulationen används för att normalisera ledrörligheten och återvinna funktionen.

Triggerpunktsbehandling används för att minska smärta men även smärtutstrålning. De spända muskelsträngarna behandlas med flera olika metoder, där muskeltöjning är en gemensam komponent.

Muskeltöjning (stretching) används för att minska muskelspänning och normalisera rörlighet och funktion.

Klassisk massage av muskler och bindväv för att mjuka upp vävnaden, minska muskelspänning samt öka cirkulationen. Dessa effekter gör massagen mycket effektiv i smärtlindrande syfte.

Olika fysikaliska hjälpmedel som ultraljud och djupverkande värmebehandling används som komplement i behandlingen. Inom t. ex. idrottsskadebehandlingen. som är ett viktigt område för naprapater, är dessa metoder viktiga.

Jag använder Skanlab, som ger en bra djupverkande effekt i både muskler och lednära strukturer. Den är utvecklad i Norge och är baserad på kondensatormetoden.
Vill du veta mer om den, klicka här.

Naprapaten ger ofta rehab-/träningsråd. Här ställs alltid patientens styrka i relation till rörligheten och övningarna kan bestå i såväl muskeltöjning som specifik eller allmän styrke- och konditionsträning.

Råd om ergonomi och hur patienten skall klara sitt vardagliga liv är andra viktiga delar som diskuteras. Naprapaten har god kunskap i att göra arbetsplatsanalyser och i att åtgärda ev. problem.
Detta sker ofta i samarbete med patientens arbetsgivare.

Naprapaten lägger stor vikt vid att försöka skapa insikt hos patienten för uppkomsten av och orsakerna till besvären. Allt för att få ett behandlingsresultat på såväl kort som lång sikt.

Mer om behandlingen och behandlingsmetoderna kan du läsa på Naprapathögskolans hemsida genom att klicka här eller på länken till vänster.

  Bild behandling
Bild Skanlab

Hem